Élet

Ezeket a kifejezéseket ne mondd soha a gyermekednek

Megosztom:

Vigyázzunk mit mondunk a gyereknek.

Örökre megsebezhetjük őt, ha nem figyelünk oda

A gyerekekkel óvatosan kell bánni, de ez nem azt jelenti, hogy hülyének kell őket nézni vagy gagyogni kéne velük. Egy gyerek is sok mindent megért már a körülötte folyó dolgokból és ha olyat mondunk neki ami érzékenyen érinti, gyerekként olyan lelki sérülést okozhatunk neki ezzel, amit soha nem felejt el.

Tehát érdemes a gyerekeinket is teljes értékű emberként kezelni és úgy is kommunikálni velük. Sokszor az is számít ahogyan mondjuk a dolgokat, mert a hangsúly tud büntetni de jutalmazni is. Nem arról van szó, hogy ne káromkodjunk a gyerek előtt. Ezzel sokkal kevésbé okozunk neki bajt, mint ha lebecsmérelnénk a teljesítményét vagy épp másokhoz hasonlítanánk. Ez gyakori probléma a szülőknél, hogy a testvéreket pl összehasonlítják, így egyfajta önkéntelen versenyhelyzetbe hozzák őket egymással, ami semmilyen szempontból nem jó-mondják a pszichológusok.

Ezek a mondatok tényleg tiltólistásak!

Soha ne mondd a gyerekednek azt, hogy túl érzékeny, vagy, hogy majd megért valamit ha neki is lesznek gyerekei. Ezzel lelkileg romboljuk őt, mert negatív színben tüntetjük fel, mintha ő egy teher lenne nekünk. Azt se mondjuk neki, hogy mi a baj veled?, illetve soha ne mondjuk neki azt, hogy teher a jelenléte. Ha tanulni szeretni valami újat, bátorítsuk, ösztönözzük és ne szidjuk a teljesítményét.

A másik rossz amit elkövethetünk a gyerekünk ellen, ha nem beszélgetünk vele. A hallgatás egy szülő részéről legalább olyan káros, mint a szidás. A gyerekek erre nagyon érzékenyek, és nem is értik miért nem beszél velük az anyjuk és az apjuk. Soha ne gúnyoljuk és soha ne kényszerítsük a gyereket semmire, ha ő azt nem szeretné, legyen az egy étel teljes megevése, vagy bármilyen tevékenység, mert ezek akár örökre negatív nyomot hagyhatnak benne.

De a legfontosabb, hogy szeressük és törődjünk vele, és ezt bátran mutassuk is ki, túlzások nélkül.

Forrás: The Mirror

Megosztom: