Élet

Így erősítsd az emlékezeted

Megosztom:

Maradj fitt szellemileg is.

Bizonyos feledékenység – például, hogy időnként elfelejted befizetni a számlát – bármely életkorban előfordulhat. Ám a kognitív hanyatlás nem természetes része az öregedésnek. Az igazság az, hogy az elméd, akárcsak a fizikai tested, mindig képes jó vagy rossz felé változni. És ennek a változásnak kevésbé van köze az életkorhoz, mint inkább a cselekvéshez.

Köztudott, hogy ha következetesen edzel, javíthatsz a tested teljesítményén. Sokan nem veszik észre, de a testedhez hasonlóan az elméd teljesítménye is javul a megfelelő edzéssel. Hasonlóképpen, ha nem kap elegendő ingert, az agy kevésbé lesz képes elérni az optimális szintet, és hajlamosabb lesz a hanyatlásra.

Mozgasd a tested

A testmozgás a legfontosabb dolog, amit bárki tehet az agyműködés és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség javítása érdekében, Dr. Sanjay Gupta szerint.

A mozgás például a hangulatjavító agyi vegyi anyagok felszabadításáért és a stresszhormon-termelés csökkentéséért felelős. A testmozgás serkenti az összes sejt egészséges működésében és termelésében részt vevő növekedési faktorok felszabadulását is, beleértve az agysejteket is.

Nem kell maratonfutóvá válnod, és az olimpiát is kihagyhatod a tervekből, elég csupán napi néhány perc testmozgás. Egy friss tanulmány kimutatta, hogy napi 11 perc edzés megnövelheti az élettartamot.

Használd

Egy közel félmillió emberre kiterjedő francia tanulmány azt mutatja, hogy azoknál, akik 65 éves korukban vonultak nyugdíjba, 15%-kal alacsonyabb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik öt évvel korábban.

A keresztrejtvény kitöltés nem lesz elegendő, hogy frissen tartsd az agyad. Olyan tevékenységekben kell részt venned, amik megkövetelik az érvelést, a problémamegoldást és az új ismeretek megszerzését.

Pihenj

Az alvás nem csak pihenés, hanem alapvető helyreállítási folyamat, ami hatással van a test minden rendszerére. Ez különösen igaz az agyra.

Az agy pihentetésének másik fontos aspektusa, hogy rendszeresen kapcsolj ki a stressz miatt. Ez létfontosságú az agy egészségéhez, mivel a stresszhormon, a kortizol magas szintje összefügg az agy gyulladásával, a kognitív hanyatlással és az Alzheimer-kór fokozott kockázatával. Szerencsére a testmozgás hatékony stresszoldónak bizonyult. Egyéb hasonló tevékenységek közé tartozik a meditáció, a mély légzés és az elme-test gyakorlatok, például a jóga és a tai chi.

Étkezés

Minden mindennel összefügg, természetesen figyelned kell az étkezésedre is. Korlátozd a feldolgozott élelmiszereket és a vörös húsokat a friss gyümölcsök és zöldségek, a diófélék és magvak, a teljes kiőrlésű gabonák és az extra szűz olívaolaj javára.

Kapcsolatok

Az évek során számos tanulmány kimutatta, hogy az erős társadalmi kapcsolatok hozzájárulnak az egészségesebb és boldogabb élethez. A legújabb kutatásokból pedig megtudhatjuk, hogy ezek a kapcsolatok szintén fokozzák a neuroplaszticitást, az agy azon képességét, hogy megváltoztassa, fokozza és megőrizze kognitív képességeit.

Forrás: CNN

Megosztom: