Egyéb

Azt hiszed, hogy egyetlen leégéstől nem lehetsz bőrrákos?

Megosztom:

Kevéssé foglalkozunk vele, pedig az életünk múlhat rajta.

A gyermekkori leégés később is okozhat problémát

A bőrgyógyászok hiába figyelmeztetnek, a napégés és az UV-sugárzás elleni védekezés még mindig nem általános. Pedig itt a nyár, erős az UV sugárzás, ezért érdemes odafigyelni, mert az egészségünk és az életünk lehet a tét.

“Úgy gondolják, hogy egy hólyagos gyermekkori leégés megduplázza a melanoma kialakulásának kockázatát az élet későbbi szakaszában” – mondta Jeffrey Fromowitz, bőrgyógyász. Öt vagy több „tipikus” leégés (nem hólyagos) szintén megduplázza a melanoma, vagyis a legveszélyesebb és leghalálosabb típusú bőrrák kialakulásának kockázatát.

Mit jelent valójában a leégés?

Ismerős a fájdalmas, szúró érzés? Hólyagok kialakulását vagy a bőr hámlását okozhatja. De valószínűleg kevesebben vagyunk tisztában azzal, hogy mi történik valójában a bőrsejtjeinkkel, amikor leégünk.

„A leégés a szervezeted reakciója az UV-sugárzás okozta károkra. Amikor a tested túl sok napsütést vesz fel, akkor vörösre váltva reagál” – magyarázta Debra Jaliman, bőrgyógyász. „A leégés okozta bőrpír és fájdalom a szervezet immunrendszerének természetes gyulladásos reakciója. A bőrsejtek extra vért kapnak, hogy elősegítsék a sérült bőr gyógyulását.”

Megjegyezve azt is, hogy ha valakinek családjában bőrrák volt, akkor fokozottan óvatosnak kell lennie. “A családok általában hasonló bőrtípusúak, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát.”

“Még a bőr rózsaszínűvé válása is jelez némi károsodást sejtszinten” – osztotta meg Fromowitz.

Nem vagy veszélyben, mert nehezen égsz le? Nagyot tévedsz!

Ha sötétebb a bőröd tónusa, és nem vagy hajlamos olyan gyorsan vagy könnyen megégni, mint más emberek, az nem ok arra, hogy elfeledkezz a napvédelemről. “Sokan azt gondolják, hogy mivel bizonyos bőrtípusuk van, nem fenyegeti őket a leégés okozta bőrrák. Fontos tisztában lenni azzal, hogy bárkinél kialakulhat a bőrrák” – mondta Jaliman.

A sötétebb bőrű embereknél általában később diagnosztizálják a bőrrákot, amivel az esélyeik is csökkennek.

Figyelj a jelekre

Lehet, hogy nem tudsz változtatni az eddigi károkon, de mindenképpen figyelhetsz a bőrrák korai jeleire. 

“Mindenkinek évente ellenőriznie kell a bőrét, amikor felnőtté válik” – mondta Jaliman, megjegyezve, hogy az önellenőrzés is fontos lehet. Néhány dologra érdemes figyelni: bármilyen anyajegy, ami atipikus, vagyis nagy átmérőjű, aszimmetrikus, szabálytalan szegéllyel vagy különböző színű árnyalatokkal rendelkezik.

Hogyan kerüld el a leégést?

Érdemes SPF 30 vagy magasabb faktorú naptejet használni. Ne felejtsd el védeni a szemedet UV-szűrővel ellátott napszemüveggel.

“Az UV-sugarak, amik miatt leégünk, télen nem olyan erősek, de még mindig jelen vannak” – mondta Jaliman. „Egész évben jelen vannak, ami miatt ráncok keletkezhetnek, és a bőr pigmentációját okozhatják.”

Forrás: HuffPost

Megosztom: