forrás: pinterest
Élet

Ezért nem mindig jó tűpontosan beosztani a feladatainkat, mondják a szakértők

Megosztom:

Az időbesztás visszafele is elsülhet.

Ne hagyjuk, hogy a feladaink határozzák meg a személyünket

A megfelelő időmanagement nagyban segítheti az életünket , de lehet átok is egyben. Mi döntjük el, hogy mire szánunk időt, de ha a naptárunk minden napját, minden percben teleírjuk feladatokkal, könnyen a visszájára csaphat.

Ha minden percünk tervszerűen éljük és beosztjuk, az könnyen a kreativitásunk rovására megy, illetve előbb-utóbb kiégünk és elveszítjük a munka nyújtotta örömet és szabadságot. Legyen bármilyen munkakörünk, nem tanácsos lyukak nélkül hagyni, hiszen olyan nincs, hogy nem fér bele egy kávé csak úgy, vagy ne tudd felvenni a telefont, miközben mondjuk egy családtagod hív fontos ügyben. Azok, akik 100% tervszerűen élik az életüket, nem élik meg a spontaneitás nyújtotta örömet, és emiatt jóval fáradtabbnak is érzik magukat a nap végére.

Ha viszont ezeket a kreatív hobbikat, örömet nyújtó feladatokat is beírjuk a naptárunkba, onnantól “kötelező” lesz megcsinálni, és csökken az örömértékük-mondják pszichológusok. Arról nem is beszélve, hogy nagyon kevés alkalom van amikor tényleg minden úgy történik az életünkben, ahogy szeretnénk és elterveztük, hiszen általában valami “hiba” mindig becsúszik a gépezetbe a legváratlanabb pillanatokban, és ezt olyankor stresszként éljük meg, mert elterel minket az eredeti céljainktól, holott, lehet, hogy az a “hiba” egy még jobb dologhoz vezethetne és néha hagyni kéne magunkat sodorni az árral. Már az is sokat enyhíthet a nyomáson, ha nem pontos órát írunk egy elvégzendő dologhoz, csakhogy, a nap melyik szakaszában szeretnénk elvégezni azt. (Pl: bevásárlás: reggel).

Csökkentsünk a nyomáson

A nagyon szoros időbeosztás pszichés nyomást tesz ránk, és úgy érezzük az idő szinte repül. Ez valamikor hasznos, van, amikor káros. Amikor sok kisebb feladatunk van, kifejezetten jó ha időbeosztást csinálunk nekik, de ha valami nagyobb lélegzetvételű, hosszabb, kreatívabb és koncentrálósabb munkánk van, akkor az időbesoztás csak árt neki, mert elveszi a személyes szabadság érzését és kevesebb ötletre sarkall.

Ha a családunkkkal, barátainkkal töltött időt is feladatnak vesszük, pedig mondanunk sem kell, hogy a lényegét öljük meg az egész dolognak. Így (mint mindenben), ebben is próbáljuk meg megtalálni az arany középutat, és próbáljunk meg a feladatainkon és a munkánkon túli életet is élni. 😉

Forrás: BBC

Megosztom: