Egyéb

Biden új korszakot szorgalmaz az amerikai külpolitikában

Megosztom:

Nem akar háborúzni.

Az afganisztáni kivonulásról tartott beszédet

Joe Biden kijelentette, hogy vállalja a felelősséget a véres, gyakran kaotikus kivonulásért Afganisztánból, de azt mondta, hogy ennek új korszakot kell jelentenie az amerikai külpolitikában, kevésbé támaszkodva a katonaságra.

A Fehér Házból intézett beszédet 24 órával azután, hogy az utolsó amerikai katona is elhagyta Kabult, Biden igyekezett szembenézni kritikusaival a kivonulás kezelésével kapcsolatban. 124 ezer civil evakuálását ünnepelte, és azt mondta, hogy itt az ideje, hogy „lapozzunk” az USA külföldi szerepéről, ami egy kevésbé intervenciós jövőre mutat.

„Ez a döntés Afganisztánról nem csak Afganisztánról szól. Arról van szó, hogy véget vessünk a nagy katonai műveletek korszakának, hogy más országokat átalakítsunk” – mondta az elnök. Elismerte, hogy adminisztrációja nem számított az afgán hadsereg összeomlásának gyorsaságára, és hogy sok hibát követtek el.

A kisebbik rossz (az amerikaiak számára)

Rámutatott, hogy a dohai megállapodást Donald Trumptól örökölte. Ez az egyezmény, amit egy évvel korábban írtak alá a tálibokkal, lehetővé tette 5000 tálib fogoly szabadon bocsátását. Biden szerint ezek a harcosok, „köztük a tálibok legfőbb hadvezérei azok, akik éppen átvették az irányítást Afganisztán felett”.

„Mire hivatalba kerültem, a tálibok 2001 óta a legerősebb katonai pozícióban voltak, és az ország közel felét irányították vagy vitatták” – mondta az amerikai elnök. „Tehát egy egyszerű döntés előtt álltunk: vagy kövessük az utolsó adminisztráció kötelezettségvállalását, és hagyjuk el Afganisztánt, vagy mondjuk, hogy nem hagyjuk el, és több tízezer katonát kötelezünk háborúra.”

Egy felmérése szerint az amerikai felnőttek 54%-a egyetért abban, hogy a kilépés helyes döntés volt. De a megkérdezettek alig több mint egynegyede mondta csak azt, hogy az adminisztráció kiváló vagy jó munkát végzett, míg 42%-uk szerint rosszul teljesített.

Az elnök megígérte ellenben az Iszlám Állam további üldöztetését. „Nem bocsátunk meg. Nem felejtjük el. Levadászunk titeket a világ végén is, és ti fizetitek a végső árat.”

Forrás: The Guardian

Megosztom: