Forrás: Pinterest
Odaát

Arrébb pöccintene egy aszteroidát a NASA

Megosztom:

Ha egy aszteroida száguld a Föld felé, meg lehet-e menteni az emberiséget nem egy robbantással, hanem egy lökéssel?

A NASA teszteli

A NASA éppen megvizsgálja, egy a maga nemében első olyan küldetéssel, hogy eltérítsen egy aszteroidát úgy, hogy szándékosan beleütközik egy űrhajóval. A küldetés ritka, valós lehetőséget kínál egy olyan bolygóvédelmi stratégia tesztelésére, amely megvédheti a Földet egy esetleges katasztrofális ütközéstől a jövőben.

A 325 millió dolláros DART-küldetés, a Double Asteroid Redirection Test rövidítése, szerdán 1 óra 21 perckor indult útjára a kaliforniai Vandenberg űrbázisról. Az űrszonda egy SpaceX Falcon 9 rakéta tetején állt pályára.

A szonda csaknem egy évet tölt majd azzal, hogy eljut egy aszteroidarendszerhez, ami több mint 6,5 millió mérföldre van a Földtől. A küldetés célpontja a Dimorphos, egy 525 láb átmérőjű űrkő, ami egy sokkal nagyobb, Didymos nevű aszteroida körül kering, ez körülbelül 2500 láb átmérőjű.

A NASA szerint sem a Dimorphos, sem a Didymos nem jelent veszélyt a bolygóra, de a rendszernek “tökéletes tesztelési terepet” nyújtanak. Jövő ősszel a NASA körülbelül 15 000 mérföld/órás (kb. 24 000 km/h) sebességgel akarja neki ütköztetni az aszteroidának az űrhajót.

“Ez nem fogja elpusztítani az aszteroidát, csak egy kis lökést ad neki” – mondták a hónap elején egy sajtótájékoztatón. “Valójában eltéríti az útját a nagyobb aszteroida körül, ezért ebben a kettős aszteroidarendszerben mutatjuk be a műveletet.”

A DART szonda a teszt során megsemmisül, de egy kicsi, olasz gyártású kocka, visszasugározza majd a becsapódásról és annak következményeiről készült képeket.

Forrás: NBC News

Megosztom: