forrás: pinterest
Élet

Miért nem mennek az apák szülési szabadságra?

Megosztom:

Még mindig tartja magát ez a dolog?

Nem várhatunk el mindent az anyától

Általánosságban véve, egyeznek a vélemények arról, hogy az anyáknak kell otthon maradni a gyerekkel szülés után. Azonban egyre többször fordul elő, hogy a szerepek megfordulnak és az apuka marad otthon a gyerekkel. De milyen arányban van azok száma akik szívesen otthon maradnának a babával, csak nem mernek?

Mitől félnek vajon? Felmérések szerint, az apák leginkább attól tartanak, hogy nem tudják ellátni a babákkal kapcsolatos feladatokat, mint egy nő. Illetve, félnek a munkahelyi megítélésüktől, lévén ha otthon maradnak a gyerekkel, akkor nem elég férfiasak. Pedig valójában, szerintünk pont az ellenkezője. Nagyon is bátor és férfias az a pasi, aki ezt bevállalja. Ráadásul a későbbiek során erősebb lesz a kötődése a gyermekkel és szorosabb lesz köztük a kapcsolat.

Természetesen vannak olyan anyai feladatok, amiket egy apa tényleg nem tud ellátni, de ha jól van koordinálva a dolog és összhangban meg van minden beszélve az asszonnyal, akkor igenis működhet! (Az anyának nem árt gondoskodni az anyatejről előre. ) Egy kisgyermek igenis mindkét szülőjével igényel közös pillanatokat, amik csak az övék és az intimitás kialakulásához szükség van az együtt töltött minéségi időre. Ez nem csak a párkapcsolatokra igaz, hanem a szülő-gyerek kapcsolatra is, és az életben szinte minden kapcsolatra.

Minél magasabb beosztás, annál rosszabb apa?

Az apáknál általában az a jellmező, hogy minél magasabb pozícióban van valaki, annál kevésbé hajlandó leadni az image-ből és nem fér bele neki, hogy a gyerekkel apáskodjon otthon és a földön másszon négykézláb ha kell. Pedig ez téves beidegződés. Nem szabad a társadalmi nyomás hatásához igazodnunk, és csak azért játszani a kőkemény üzletembert akinek a gyerek csak tartalék, mert ezt várja el a rangunk. Nem attól lesz valaki jó apa, hogy hordja haza a pénzt. Ahogy a nők is dolgoznak és nem várják el senkitől, hogy eltartsa őket (legalábbis nem mindenki), úgy a férfiak is megtanultak az évek során háztartást vezetni, gyereket nevelni. Igenis, kell a gyerekkel játszani, nevetni, időt tölteni az apáknak is, és nem lehet mindent az édesanyák nyakába varrni. Az élet később meghálálja ha jó apák voltunk, és a gyerekünk is érezni fogja.

Forrás: BBC

Megosztom: