forrás: pinterest
Élet

Tudtátok, hogy a munkahelyi levelezés nem is mindig privát?

Megosztom:

Vigyázzunk a levelezésekkel, nehogy kéretlen helyen is lássák.

A munkahelyi pletykálkodás nem mindig marad titok

Mondjuk ez inkább bizonyos levelezési rendszerekre igaz, szóval nem kell attól tartani, hogy most amiről azt hisszük csak az a bizonyos személy látja akinek küldjük, azt valójában mindenki elolvashatja. De azért jobb, ha nem a munkahelyi szerveren adjuk ki a főnökünk vagy a kollégánk iránti nem rajongásunkat.

Ha alapos ok van rá

A HR-esek és a munkajogi szakértők szerint csak nagyon elenyésző számban fordul elő, hogy érdekli a vezetőséget a privát levelezésünk, de jobb óvatosnak lenni azért. A programok amikkel jobb vigyázni a belső levelezési rendszer, a Slack, Google Workspace, Microsoft Teams, és akár a Zoomon is visszakövethető egy-egy beszélgetsésünk. Sőt. Ha valamiről azt hisszük, kitöröltük, azt is vissza lehet hozni, de ahhoz már azért jellemzően nagyobb IT szakértelem kell.

Inkább az olyan esetekben fordulhat elő “monitorozás” és “lehallgatás”, amikor valami kompromittáló dolgoról van szó, vagy akár bűncselekmény gyanújáról. Ezekben az esetekben minden jog megvan arra, hogy nyomozzanak az illető és a levelezései után.

Alapvetően azért nem árt tisztában lennünk a munkahelyi etikettel. A munkaheyünkön a munkánkat kell végeznünk, és nem pletykálkodni járunk be. Valamilyen szinten mindenki a felettese megfigyelése alatt áll munkavégzés közben, és ehhez joga van. Ha már rejtett kamerával figyeltet a főnökünk, és erről nekünk fogalmunk sincs, ott már a személyi szabadságjogaink megsértése történik, de ez már másik téma. A legjobb ha nem kicsinyeskedünk és beszélünk ki másokat (nekünk is rosszul esne), hanem ha van is valamilyen zavaró tényező ami felmerül a munka során, akkor azt nyíltan tisztázzuk a kollégánkkal vagy akár a főnökünkkel, mert így konstruktívan előre visz a problémamegoldásban. Természetesen ettől függetlenül, mindenkinek joga van a privát véleményéhez bármivel kapcsolatban, de azt jobb ha a saját, privát mobilján alkalmazza vagy inkább otthon puffogja ki magát a barátnőknek.

Forrás: BBC

Megosztom: