Forrás: Pinterest
Élet

Miért inkább a nőkre jellemző a kiégés?

Megosztom:

A stressz kistestvére.

Újabb 21. századi népbetegség

Felmérések kimutatták, hogy sokkal több nőt érint a kiégés jelensége, mint férfit. Ennek vajon mi lehet az oka?

Leginkább az állhat a háttérben, hogy a nőkre több teher hárul összességében. A munkahelyük mellett ők még a háztartásban is helyt állnak, gyereket nevelnek, főznek, bevásárolnak, és az intézendő ügyeket is elintézik. A férfiak a munka után már otthon inkább pihennek (tisztelet a kivételnek), de egy háziasszonynak sosincs megállás. Ebben sokat segíthet egy támogató férj, akivel felosztják a munkavégzést, hogy egyenlőek legyenek a plusz terhek.

A másik ok a nemek közti fizetéskülönbség lehet. A férfiak még mindig több fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, világszerte, és ez egy láthatatlan stresszt okoz a nőknél. A vírus csak még jobban ráerősített a stresszre és a nőknél inkább jellemző bizonytalanságra is, amik szintén érzelmi kiégéshez vezethetnek. A rossz alvás is inkább a nőknél jellemző, aminek hatására tartósan kimerül a szervezet, és nem lesz képes 100%-osan teljesíteni, ami mindenre rányomja a bélyegét.

A kiégés tehát lényegében egy 21. századi betegség, mely kapcsolatos a stresszel, a szorongással és a túlterheltséggel, és leginkább a nők fogékonyak rá, de a férfiak sokat segíthetnek benne, hogy ne alakuljon ez ki.

Forrás: BBC

Megosztom: