forrás: pinterest
Élet

Ezek a jelei annak, hogy a gyermekednek kötődési rendellenessége van

Megosztom:

A szeretetre és az érintésekre óriási szükség van babakorban!

Már az anyaméhben kezdetét veszi a kötődés

A kötödési rendellenesség nem más, mint amikor a gyerek túlzottan ragszkodik a szülőhöz vagy éppen pont, hogy nem.

Helen Spiers gyerekpszichológus szerint az, hogy a gyerek és a szülők között milyen szoros kötődés alakul ki gyerekkorban, az meghatározza a felnőttlétet is. A kötődés folyamata már az anyaméhben elkezdődik. Hogyha a baba sír vagy bármi baja van, a szülő rohan és addig babusgatja amíg az meg nem nyugszik, így reflexszerűen kialakul a szülői jelenléthez való kötődés, biztonság és nyugalom. Akiknél ez nincs meg, vagy a szülőt nem érdekli a gyereke, akkor később a gyerek érzelmileg sérült lesz és nem fog tudni normális társas kapcsolatokat kialakítani, de akár az enyhe autizmus veszélye is fennállhat.

A gyermeki szorongás, az érintéstől való idegenkedés is eredeztethető a nem elég szeretetteljes szülői hozzáállásból és a szülői jelenlét hiányából. A kötődési nehézségek agyi alulfeljlettséghez is vezethetnek. Ha sokat beszélünk a gyerekhez és sokat érintjük meg, akkor ez a veszély nem áll fenn. Az érintés már csak azért is fontos, mert kezdetben amikor még nem tud a baba kommunikálni, ezzel fejezi ki a világ iránt való érdeklődését és a szülő is ezzel érezteti vele a jelenlétét, illatát és szeretetét.

Felnőttkorban a “tünetek” közt lehetnek az ilyen kötődési rendellenességgel rendelkező gyerekeknél a “túlságosan megbízik mindenkiben jelenség” vagy éppen a másik véglet, amikor nem bízik meg senkiben. Gyakran az empátiával és az érelmek kimutatásával is küzdenek felnőttként, így nehezen alakítanak ki társas kapcsolatokat.

Ha szeretnéd tudni, hogy milyen jelekre érdemes figyelni, akkor ezeket figyeld!

Szemkontaktus hiánya

Azok a gyerekek akiknél kötődési nehézségek alakultak ki, kerülik a szemkontaktust és nem természetes számukra a hosszan egymás szemébe nézés.

Ridegség

Érzelmileg elérhetetlennek és hidegnek mutatkozhatnak, kerülik az érintkezést és az empátia, lelkiismeretfurdalás, is ismeretlen fogalom számukra.

Dührohamok

A túlzott dühkitörések, a látványos hisztik mind segélykiáltások amik ezeknél a típusú embereknél gyakran fordulnak elő.

A pszichológus szerint tanácsos a gyereket minél hamarabb közösségbe vinni és szoktatni, hogy a barátkozás során is alakuljanak a szociális képességei és mások jelenléte ne hasson túl idegenül számára.

Forrás: The Sun

Megosztom: