Forrás: Pinterest
Színes

Lelőttek egy nőjogi aktivistát Afganisztánban

Megosztom:

Borzasztó gyilkosság történt.

A nők jogaiért küzdött, agyonlőtték

Egy 29 éves aktivistát és közgazdasági előadót, Frozan Safit agyonlőtték Észak-Afganisztánban. Úgy tűnik, ő az első ismert női jogvédő a tálibok csaknem három hónappal ezelőtti hatalomra kerülése óta, aki meghalt.

Safi holttestét Mazar-i-Sharif város hullaházában azonosították, miután október 20-án eltűnt. A nővére a ruhájáról ismerte fel, mert az arcát annyira roncsolták a golyók. Így nyilatkozott:

„Mindenhol golyó okozta sebek voltak, túl sok ahhoz, hogy megszámoljam, a fején, a szívén, a mellkasán, a veséjén és a lábán. Az eljegyzési gyűrűjét és a táskáját is elvették.”

Két női holttestet szállítottak a kórház hullaházába a tálib biztonsági erők, akik szerint “személyes viszály áldozatai lehettek” a halottak.

Hónapok óta tüntetnek

Augusztus közepe óta a nők rendszeres, országos tüntetést tartanak a tálibok ellen, követelve jogaik visszaállítását és védelmét. A lányokat kitiltották a középiskolából, az új kormány kizárólag férfiakból áll, a nőket pedig eltiltották a legtöbb sporttól és munkától.

Human Rights Watch csütörtökön azt közölte, hogy a tálib szabályok megtiltják a nők többségének, hogy a segélyszervezet tagjaként tevékenykedjenek az országban, felgyorsítva a fenyegető humanitárius katasztrófát. Az aktivisták szerint a tálibok üldözik őket.

A múlt hónap vége felé Safit felhívták egy névtelen számról, és azt mondták neki, hogy gyűjtse össze a jogvédői munkájának igazolását, és menjen el egy biztonságos házba.

Safi részt vett a legutóbbi tüntetésen Mazar-i-Sharifban a tálib uralom ellen. A holttestét egy gödörben találták meg, nem messze a várostól.

A tálibok nagyrészt erőszakosan léptek fel, elektromos botokkal verték a nőket, valamint őrizetbe vették és megkínoztak az újságírókat, akik a nők országos tiltakozásairól tudósítottak.

Forrás: The Guandian

Megosztom: