forrás: pinterest
Egyéb

Így alakíthatod át otthonod könnyedén okos otthonná

Megosztom:

A biztonsági kütyüktől a kényelemig

Te tudod mitől okos?

Biztos ti is elgondolkodtatok már azon, hogy mitől is mondják egy otthonra, hogy okos otthon? Alapvetően a technikai felszereltség és ezáltal az életünk könnyítése a különféle kütyük által, nézzük is meg részletesen az alapokat.

Világítás

Még régen csak álmodoztunk arról, hogy a világítást távvezérléssel lehessen kontrollálni az otthonunkban is, addig ma már ez nem számít nagy dolognak. Tapsra működő villanykapcsoló? Igen! A színes LED csíkokról a hangulatfényért meg már ne is beszéljünk. Ami szintén távvezérléssel működik, sokszor akár a telefonunk elég hozzá.

Kamerák

A kamerák beszerelése egy nagyobb otthonnál már alap, mert olyan világban élünk (sajnos), ahol a biztonság már nincs úgy meg. Ha nem akarjuk, hogy betörjenek hozzánk vagy az értékeinkhez hozzáférjenek, akkor az okoskamerák sokat segíthetnek, amik természetesen szintén egy számítógépes távvezérlésű rendszeren keresztül működnek.

Hőmérséklet

Ha okos otthon, akkor felejtsük el a radiátort és társait! A modern termosztát azonban nagyban megkönnyítheti az életünk, ha ideális hőmérsékletre vágyunk a lakásban. Távvezérléssel, vagy akár hangi irányítással is működhet, és önmaga állítja be az épp megfelelő hőmérsékletet otthonunkban.

Zár

A biztonsági zárak szintén az okos otthon részei. Akár úgy is be lehet programozni már a legmodernebbeket, hogy ha nem is vagyunk otthon. Előre beprogramozzuk őket vagy akár előre ki is nyithatjuk őket, mielőtt még átlépnénk a küszöböt. Mi azért emellett ajánljuk a hagyományos zárakat is, biztos ami biztos. 🙂

Vezeték nélküli töltők

A vezeték nélküli töltők is már egy ideje az életünk részei, és amellett, hogy nem kell kerülgetni a zsinórokat a lakásban, esztétikusabbak is és környezetbarátibb megoldások is ezek a töltők.

Napelem

A napelemek fénykorukat élik, mert bár elsőre nagy befektetés, hosszú távon valóban megtérül! A napelemeknél évtizedekben kell gondolkodni, és valóban sok számlát lehet vele megspórolni!

Riasztó

A riasztórendszerek hasonlóan a kamerákhoz szintén automatikusak és amint illetéktelen behatolás történik, azonnal jelez a tulajnak, aztán pedig a rendőrségnek, ha épp úgy állítjuk be. Így ha épp messze is tartózkodunk az otthonunktól, a baj esetén megtörtént a jelzés, így kevésbé kell aggódnunk.

Természetesen ezer más dolog van még amit beszerelhetünk, de talán ezek az alapok.

Forrás: Gear Patrol

Megosztom: