Élet

Akár meg is halhatsz a hőségben

Megosztom:

Ez történik a testeddel

Rekord hőmérsékletet mértek Kanadában, de Magyarországon is közeledik az újabb kánikula, ami a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb lehet. A hőség pedig az egészségedre is komoly hatással van, akár hőgutát is kaphatsz miatta.

Először az agyad egy sor üzenetet küld az izzadságmirigyeidnek, amiben felszólítja őket, hogy fokozzák a verejtéktermelést. Ezután a szíved gyorsabban kezd dobogni, hogy vért juttasson a bőrödbe, amit a májból, a vesékből és a bélből von el. A tested megpróbálja forróbbá tenni a bőrödet, mint a kinti levegő, abban a reményben, hogy olyan konvekciós jelenséget hoz létre, ami eltávolítja a hőt tőled. Néha már ez önmagában is elég ahhoz, hogy problémákat okozzon egy gyenge vagy öregedő szív számára.

Ha hőguta következik be, tested annyira felmelegedhet és annyi oxigénben gazdag vért juttathat a bőrödbe, hogy az elfojtja a létfontosságú belső szerveket. Ezt követően szervi elégtelenség léphet fel, ami halálhoz is vezethet.

Az agy szövetei érintettek lehetnek, tompa fejfájással indul. Aztán már nem tudod, hol vagy, vagy hány óra van. Lehet, hogy összeesel. Lehet, hogy elveszíted az eszméleted. Az agyad vérezhet vagy duzzadni kezdhet. Végső soron a szélsőséges hőmérséklet megöl.

A veszélyeztetettebbek a 65 évesnél idősebbek vagy szívproblémában szenvedők, de bárkivel előfordulhat.

Mit tehetsz ellene?

Fontos, hogy ne maradj sokáig napon, és viselj lenge, vékony, lehetőleg világos és természetes anyagból készült ruhákat. Figyelj a folyadékbeviteledre, és viselj kalapot, amivel védheted a fejed.

Ha megtörtént a baj

Feküdj le hűvös helyen megemelt felsőtesttel. Hideg vizes kendővel borogasd a tested, főleg a fejed, és biztosítsd a megfelelő levegőáramlást, valamint igyál sok folyadékot. Súlyosabb esetben érdemes felkeresni egy orvost.

Az állatok is veszélyben vannak

Nyáron komoly veszélyt jelent a hőség az állatokra is. Sose hagyd őket az autódban, akkor se ha csak 5 percre ugrasz ki.

A magas hőmérséklet náluk kiszáradással jár, ami növeli a vér besűrűsödésének veszélyét. Utóbbi megnehezíti a szív munkáját, kialakulhatnak vérrögök. Utolsóként pedig létfontosságú szervek állhatnak le.

Jelei:

  • a gyors lihegés
  • a nyál megvastagodása
  • vörös nyelv, íny
  • hányás, hasmenés
  • szédelgés, koordinálatlan mozgás
  • szapora szívverés
  • kitágult pupillák
  • megemelkedett testhőmérséklet (A kutya testhőmérséklete 38-39°C. Hőguta esetén elérheti 41°C-ot is.)
  • eszméletvesztés, kóma

Mit tehetsz, ha észleled nála a tüneteket?

Vidd el a napról hűvös, árnyékos helyre, a legjobb, ha légkondicionált helyiségbe viszed. Adj neki vizet, de ne jéghideget. Nedvesítsd a száját, és a nyelvét. Törölgesd vizes ruhával, tegyél rá vizes törölközőt. Vidd el állatorvoshoz.

Forrás: HuffPost, Kutyabaráthelyek.hu

Megosztom: