forrás: pinterest
Élet

A munkahelyi nyelvezet nemi utalásokat rejthet magában és előfordul, hogy visszatartja a nőket a munkában

Megosztom:

A férfiak még mindig előnyben?

Meghatározó ahogy beszélnek velünk

Habár a cím elsőre elég kacifántosnak tűnhet, leegyszerűsítve annyit jelent, hogy már az álláshirdetések is úgy vannak megfogalmazva manapság, hogy az abban használt jelzőkből és igékből ki lehet következtetni, hogy inkább férfit vagy nőt szeretnének az adott pozícióra felvenni, és ezek a rejtett utalások nem állnak meg az álláshirdetéseknél.

Ugyanis pszichológusok szerint vannak bizonyos olyan láthatatlanul is belénk kódolt szavak, amiket ha egy nő olvas egy munkahirdetésben, akkor tudat alatt behúzza a kéziféket és nem pályázza meg az adott állást, a férfi viszont igen. És vice versa.

A pénzügyi területeken dolgozóknál különösen magas a férfiak aránya, és ez részben a munkahelyi nyelvezet miatt lehet így.

A cselekvésközpontúságra irányuló és a hétköznapibb nyelvezet

2 féle csoportot különböztetnek meg a nyelvészek a munkhaelyi nyelvezetben. Egyik az amikor olyan mellékneveket és egyéb kifejezéseket használnak amik inkább a cselekvést teszik középpontba, míg a másik inkább semleges megfogalmazást sugall. Ha pl. olyan kifejezések, mint “magabiztos”, “döntésképes”,szerepelnek valahol akkor az az ún. agentic kommunikáció(nem nagyon van rá jó magyar kifejezés), míg amikor a “segítőkész”, és “melegszívű” szavakat használjuk a kommunális szavak csoportjába tartozik. Előbbi a férfiakra irányul inkább, míg utóbbi a nőkre.

A domináns, versengő kifejezések szintén a férfiakra irányul tudat alatt, míg a megértő és az egyéb személyre irányuló jelzők a nőknél találnak be. Példákkal illusztrálva:

“Mindennel támogatunk majd amire csak szükséged van ahhoz, hogy segítsünk új mérföldköveket elérni számodra, mint ahogy te is segítesz majd a vásárlóik számára elérni az övéket.” -nőkhöz szóló hirdetés.

“Mondd el a te sztorid. Ne légy észrevétlen. Mondd el miért te vagy a nyerő számunkra.”- férfiakhoz szóló hirdetés.

Nemi elfogódottság

A nőket gyakran jellemzik olyan szavakkal a munkájuk területén is, mint együttérző, temperamentumos, segítőkész, azonban ezek nem minden munkakörnyezetben jelentenek jót. A segítőkész helyett jobban kedvelik a munkahelyek ha valaki azt mondja irányítóképes. A férfiak jellemzésénél pedig a brilliáns, felelőtlen, versengő a gyakran ismételt szavak.

Alex Kapitan szerkesztő azt mondja erről: ” Mindenkibe bele van kódolva, hogy ahogy beszélnek vele, úgy fog ő is hozzáállni a másikhoz és az adott mukahelyhez is. Ezért nem mindegy, hogy fejezzük ki magunkat valakivel vagy valamivel kapcsolatban.”

Forrás: BBC

Megosztom: