Élet

Ezért nagyon durva a texasi abortusz törvény

Megosztom:

Gyakorlatilag betiltották.

Texas az egyik legkonzervatívabb állam az Egyesült Államokban. Örök republikánus, itt mindig előre tudni, hogy ki fog nyerni.

A Republikánus Párt pedig évtizedek óta küzd a terhesség-megszakítás teljes tilalmáért az Egyesült Államokban, Texasban pedig óriási sikert értek el, ezzel pedig elvették a nők önrendelkezését a testük felett.

A hatodik hétig

A magzatot nem lehet abortálni, ha az ultrahang szívhangot jelez. Ez nagyjából már a hatodik hét körül kialakul, ami nagyon korai. Sokan ekkor még nem is tudják, hogy terhesek. Mire egy nőnek kimarad a menstruációja, már nagyjából négyhetes terhes. A texasi törvény szerint tehát egy nőnek körülbelül két hete lenne arra, hogy felismerje állapotát, megerősítse a terhességet egy teszttel, és döntsön a terhesség kezeléséről és az abortuszról. Sok nőnél előfordulhat, hogy nem követi gondosan a menstruációját, vagy szabálytalan a ciklusa, vagy nem tudja az utolsó menstruáció kezdetének pontos dátumát.

Csak akkor engedélyezi a törvény az abortuszt a hatodik hét után, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, vagy „jelentős és visszafordíthatatlan károkat okozna fontos szervekben”. A törvény így nem fed le minden olyan esetet, ami egészségügyi károkkal járna az anyára nézve.

A jogszabály ezenkívül nem tesz kivételt a vérfertőzés, vagy a nemi erőszak miatti terhességgel kapcsolatban. Így ebben az esetben is kötelezik a nőket a gyerek kihordására.

A környező államokban utazhatnak

Rengeteg próbálták az utolsó napokban megszakítani a terhességüket Texasban, így elözönlötték a nők az abortuszklinikákat. Később a környező államokat kereshetik majd fel, már aki megteheti majd.

A terhesség megszakítások a leggyakoribbak a nem fehér kisebbségben, így a törvény a legszegényebb rétegeket sújtja leginkább. Valamint a tinédzsereket, akik szintén sokára szokták felfedezni a terhességet, valamint szülői beleegyezésre is van szükségük a terhesség-megszakításhoz, ami akár bírósági huzavonához is vezethet, így még több időt veszítenek.

Bárki perelhet

Bár hivatalosan alkotmányellenes 6 hetes kornál meghúzni a határt, a törvényt direkt úgy alkották meg, hogy magánszemélyek perelhetnek. Vagyis a texasi törvény a magánszemélyeket bízta meg azzal, hogy bepereljenek mindenkit, aki abortuszt végez, vagy „segédkezik” benne. Utóbbi pedig eléggé tág fogalom, hogy kire tekintünk úgy, hogy segítkezett az abortuszban. A taxisra, aki odavitte nőt? Arra, aki kölcsönt adott a műtétre? Mindenki perelhető lesz.

Forrás: New York Times

Megosztom: