Odaát

Bármikor a fejünkre eshet egy kínai rakéta

Megosztom:

Ellenőrizetlenül zuhan a Föld felé.

Kína az első űrállomását készíti elő, ehhez pedig rakétákat küld fel az űrbe. Az egyik most visszatér a bolygóra, de még nem tudják, hogy hová fog zuhanni.

Újabb űrállomás

Kína április végén indította útjára az új űrállomása főmodulját a Hosszú Menetelés 5B nevű rakétával. A szakértők attól tartanak, hogy a visszatérő rakéta lakott területre zuhanhat, ami életekbe is kerülhet.

“Legutóbb amikor egy Hosszú Menetelés 5B-s rakétát indítottak el, és végül hosszú fémrudak hullattak az égből és számos épületet megrongáltak Elefántcsontparton” – mondta Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa. Csak a szerencsén múlott, hogy senki sem sérült meg súlyosan.

Egy időre Föld körüli pályára állt, de folyamatosan veszít a magasságból, és a SpaceNews beszámolt arról, hogy az amatőr földi megfigyelések azt mutatták, hogy ellenőrizetlenül zuhan. Ez és sebessége lehetetlenné teszi annak megjóslását, hova fog érkezni, amikor a Föld légköre végül visszahúzza, bár McDowell szerint a legvalószínűbb az, hogy a tengerbe esik, mivel az óceán fedi a bolygónk mintegy 71%-át.

A rakéta egyes darabjai túlélhetik a légkörbe való belépést, ami nagyjából olyan pusztítást végezhet, mint egy kis repülő baleset.

10 tonnánál többet nem kellene

1990 óta 10 tonnánál nehezebb eszközöket nem engednek ellenőrizetlenül az űrbe, Kína mégis megtette, ugyanis a rakétájuk 21 tonna. Az asztrofizikus szerint Kína súlyosan felelőtlenül járt el a Hosszú Menetelés 5B fellövésével.

Jelenlegi pályája alapján a rakéta észak felé halad, egészen New Yorkig, Madridig és Pekingig, délre pedig Chile déli részéig és az új-zélandi Wellingtonig, a térség bármely pontján visszatérhet.

Tekintettel a sebességére, egy kis változás az útjában is nagy különbséget jelenthet majd a végső hellyel kapcsolatban. Várhatóan május 10-én (plusz-mínusz két nap) tér vissza a Földre. A szakértők nagyjából 6 órás időtartamra le tudják majd később szűkíteni a visszatérését. A pályáját nyomon lehet követni az orbit.ing-now.com weboldalon.

Forrás: The Guardian

Megosztom: