Élet

Több százezer ember hal meg évente a hosszú munkaórák miatt

Megosztom:

Megöl a túlóra.

Rengeteg halált okoz

A tendencia pedig súlyosbodik, és a COVID-19 járvány miatt gyorsulhat is – közölte az Egészségügyi Világszervezet.

A hosszabb munkaidővel összefüggő halálozás első globális vizsgálatában a Environmental International folyóirat tanulmánya kimutatta, hogy 2016-ban 745 ezer ember halt meg hosszú munkaidővel járó stroke-ban vagy szívbetegségben. Ez közel 30%-os növekedés 2000-hez képest.

“A heti 55 órás vagy annál hosszabb munka komoly egészségügyi veszélyt jelent” – mondta Maria Neira, a WHO Környezetvédelmi, Klímaváltozási és Egészségügyi Minisztériumának igazgatója. “Amit ezekkel az információkkal akarunk tenni, az az, hogy elősegítjük a fellépést a munkavállalók fokozottabb védelmét illetően” – tette hozzá.

A WHO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet által készített közös tanulmány kimutatta, hogy a legtöbb áldozat (72%) férfi, középkorú vagy idősebb. Gyakran a halálok sokkal később, akár évtizedekkel kis azután következtek be, mint a hosszú műszakok. Leginkább Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati régiójában élők érintettek.

A COVID időszak nincs benne

Összességében a tanulmány – 194 ország adataira támaszkodva – azt mutatta ki, hogy a heti 55 órás vagy annál hosszabb munka 35%-kal növeli a stroke kockázatát és 17%-kal az iszkémiás szívbetegségét, szemben a 35-40 órás munkahéttel.

A tanulmány a 2000 és 2016 közötti időszakra terjedt ki, és így nem tartalmazta a koronavírus járványt, de a WHO illetékesei szerint a távmunka megugrása és a koronavírus vészhelyzetéből fakadó globális gazdasági lassulás növelhette a kockázatot.

“Az órák korlátozása előnyös lenne a munkaadók számára, mivel ez bizonyítottan növeli a munkavállalók termelékenységét” – mondta Frank Pega a WHO-tól.

Forrás: Reuters

Megosztom: