Forrás: Pinterest
Élet

Néha muszáj magadra is gondolnod, legyél öngondoskodó

Megosztom:

Nem egyenlő az önzőséggel.

Mi az az öngondoskodás?

Egy tudatos döntés, a fizikai, pszichológiai és érzelmi jólétet elősegítő módon gondolkodni, érezni és viselkedni.

“Ez befelé irányuló összpontosítást igényel. Tehát részben arról van szó, hogy hajlandó vagy az első helyre helyezni önmagad” – mondta a Today-nek Lisa Ferentz, pszichoterapeuta.

Azt gondolhatod, hogy az öngondoskodás a divatos manikűrről, a trópusi vakációról, és teljes kiőrlésű kenyérről szól. Bár igaz, hogy a pihenés és a táplálkozás az alappillérei, valójában ez egy mélyebb, belső szinten kezdődő dolog. Az öngondoskodásnak két része van: először kérdezd meg magadtól, hogyan érzed magad, majd cselekedj az adott pillanatban felmerülő szükségleteid szerint.

Tehát milyen kérdéseket kell feltenned, amikor elkezded ezt az önértékelést? Ferentz ezeket javasolta: Milyen az energiám és a termelékenységem? Van-e kitartásom a fontos dolgok elvégzéséhez? Ha a válasz nem, menj el uzsonnázni! Vagy talán szundítanod kell. Tudd meg, mire van szükséged, és tedd meg. 

Aztán áss mélyebbre a kérdésekkel. Van-e egyensúly a munkám és a magánéletem között? Elégedettséget és kiteljesedést érzek a munkahelyen? Úgy érzem, törődnek velem személyes és romantikus kapcsolataimban?

“Sokat koncentrálok a munkahelyre, mert ez egy olyan hely, ahol az emberek gyakran sebezhetőnek és érdektelennek érzik magukat” – mondta Ferentz. És mivel sokan otthonról dolgozunk, még nehezebbé vált a munka és a személyes élet közötti határ megtalálása.

Senki se mondta, hogy egyszerű lesz

Természetesen azt, hogy nem szereted a munkádat – vagy a romantikus partnered -, nem olyan egyszerű megoldani, mint felismerni, hogy aludnod kell, vagy hogy kihagytad az ebédet. De az, hogy egy pillanatra felteszed magadnak ezeket a kérdéseket, az már öngondoskodás.

“Sokan, amikor meghallják az öngondoskodás kifejezést, azt gondolják, hogy ez egyet jelent az önzőséggel”-tette hozzá a terapeuta. Pedig ha egészséges és boldog vagy, akkor jobban tudsz segíteni másoknak is.

“Mindenkinek szüksége van az öngondoskodásra, és mindannyian profitálunk belőle” – mondta. – “Valójában nem hiszem, hogy létezik olyan, hogy túl sok lenne.”

Szóval, legyél őszinte magadhoz: Hogy érzed ma magad? Ez egy egyszerű és hatékony kiindulópont lehet.

Forrás: Today

Megosztom: