Egyéb

Árthat neked a fehérjepor?

Megosztom:

Mire érdemes figyelni?

Óriási a választék

Sétálj el az ételkiegészítők folyosóján, és bőven találsz fehérjeporokat: a tejsavótól a kazeinen át a kollagén, a borsótól a tojásfehérjéig. Ahogy egyre több lehetőség jelenik meg, talán arra gondolsz, hogy melyik fehérjepor a legjobb a számodra, vagy egyáltalán jó-e neked.

A fehérje a szénhidrátokkal és zsírokkal együtt a három fő makrotápanyag egyike , amit a testünk viszonylag nagy mennyiségben használ fel a mindennapi működéshez. Különösen szükséges az izomtömeg felépítéséhez, a szövetek helyreállításához, az immunrendszer működéséhez és más testi folyamatokhoz. Emellett laktat.

A legtöbb embernek nincs szüksége fehérjeporra a napi szükséglet kielégítéséhez

A tápanyag ajánlott étrendi mennyisége az az átlagos mennyiség, ami gyakorlatilag minden egészséges ember alapvető táplálkozási szükségleteinek kielégítéséhez szükséges. A fehérje esetében a minimum 0,8 gramm fehérje/testtömeg-kilogramm naponta (bizonyos csoportoknak, például az idősebbeknek és a nagyon aktív embereknek több lehet). Tehát például annak, aki 72 kilot nyom, naponta legalább 58 gramm fehérjére lenne szüksége.

Összehasonlításképpen: 100 g csirkemell körülbelül 31 g fehérjét tartalmaz, ami már több mint a napi adag fele. Ezután vedd figyelembe, hogy más fehérjeforrásokat is fogyasztasz.

Ennyi van a fehérjeporban

A fehérje mennyisége egy adag fehérjeporban (általában egy vagy két gombóc) termékenként változik, de a legtöbb 20-25 grammot tartalmaz.

“Bár a fehérjepor néha gyors és egyszerű fehérjeforrás lehet, nem nyújt semmilyen előnyt a fehérje teljes étkezési formáihoz képest” – mondta Alissa Rumsey dietetikus. A fehérje természetes formája tartalmaz más tápanyagokat is, mint például rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Mikor érdemes fehérjeport használni?

Néhány embernek, például a vegánoknak, a műtétből felépülőknek és az idősebb felnőtteknek nehezebben lehet csak étellel elérni a napi célt. Ebben az esetben „a fehérjeporok minden bizonnyal segítséget nyújthatnak, ha nem kapsz elegendő fehérjét az étrendedből, vagy ha az edzés vagy egy adott egészségi állapot miatt megnövekedett a fehérjeigényed” – mondta Stefani Sassos, dietetikus.

A fehérjeporok egyik előnye a kényelem: turmixban fogyaszthatók akár menet közben is.

“Nagyszerű futó snackek lehetnek, és kulcsfontosságúak abban, hogy a nap folyamán elegendő, jó minőségű fehérjét vigyél be” – mondta LaFata, táplálkozási szakértő. „A teljes fehérjének azonban teljes értékű ételekből kell származnia.”

Feltétlenül olvasd el a címkére nyomtatott összetevőket. Minél kevesebb, annál jobb. “A legjobb, ha olyan ízesítetlen fehérjeporfajtákat keresünk, amik csak egy összetevőt vagy fehérje-keveréket tartalmaznak, és gyümölcs- vagy dióvajat használnak a turmix természetes ízesítésére” – mondta Sassos.

Forrás: HuffPost

Megosztom: