Élet

Így kerülhető el a hőguta, ha kánikulában futsz

Megosztom:

Mozgás közben is vigyázz magadra.

Szeretsz futni? De nehéz dolog folytatni nyáron a forróságban? A aggodalmad sajnos komoly lehet, ugyanis könnyedén kaphatsz hőgutát a forróságban edzés közben.

Mindig figyelj a testedre, különösen a szélsőséges körülmények között. Ha rosszul érzed magad, vagy túl nehéz folytatni, tartsd szünetet, igyál vizet, és keress árnyékot.

Árnyékos és sík helyen fuss

Érdemes olyan helyre tervezned a futásod, ahol nagyrészt árnyékban lehetsz, a fák alatt sokkal hűvösebb a levegő. Az emelkedőre felfutás jobban megviseli a testedet, a melegben amúgy is a szokásosnál jobban dolgozik, így sík terepet válassz.

Viselj megfelelő öltözéket

Határozottan javasoljuk, hogy válassz egy laza szabású, könnyű, világos színű ruhát, ami visszatükrözi a napfényt, valamint tartózkodj a 100% pamuttól. Elnyeli ugyan az izzadságot, de nem szárad meg gyorsan, így kényelmetlen lesz és befolyásolja a teljesítményed.

Könnyű futókalap vagy napellenző (amit előző este le is fagyaszthatsz, vagy hideg vízzel megnedvesíthetsz) megóvja a szemed a naptól.

Óvd a bőröd és a szemed

Használj legalább 30 SPF faktorú fényvédőt, ne felejtsd el az SPF ajakbalzsamot sem. Ha egy óránál hosszabb ideig futsz, mindenképpen vigyél magaddal, hogy újra használhasd, és a napszemüveget se hagyd otthon.

Hűtsd le magad

Futás közben tarts szünetet, hogy vizet locsolj a fejedre, a tarkódra, a hónod alá és a csuklód belsejére. Vigyázz, ne nedvesítsd meg a lábad – a hólyagok az utolsó dolog, amire szükséged van.

Ne vidd túlzásba a bemelegítést se. Ha magasabb a hőmérséklet, az izmaid gyorsabban felmelegednek. 5-10 perces séta a futás megkezdése előtt elég lesz.

Valamint maradj hidratált, igyál sokat.

Forrás: Metro

Megosztom: